Другі страви

Гречаники з овочевим соусом

Гречаники – це смачні м’ясні котлетки з гречкою. Особливо смачно вони вийдуть, якщо приготувати їх під овочевим соусом…

Інгредієнти:
Для гречаників:
  • Гречана крупа ТМ «Жменька» – 1,5 склянки
  • М’ясний фарш (свинячий та яловичий) – 600 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Рослинна олія – 1 ст.л.
  • Сіль, перець – за смаком
Для овочевого соусу:
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Червоний і жовтий болгарський перець – по 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст.л.
  • Рослинна олія – 2 ст.л.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Сушений орегано – щіпка

Як приготувати гречаники з овочевим соусом

1. Гречану крупу ТМ «Жменька» промиваємо під проточною водою і обсушуємо від зайвої вологи. Потім прожарюємо її близько 5 хвилин на сковороді без масла. Тепер відправляємо в каструлю з підсоленою водою і відварюємо до готовності близько 20 хвилин. Потім охолоджуємо до кімнатної температури.

2. Цибулину очищаємо від лушпиння та дрібно нарізаємо. У сковороді розігріваємо олію й обсмажуємо в ній цибулю до золотистого кольору.

3. Готуємо овочевий соус: моркву і цибулю очищаємо від шкірки, з перцю вирізаємо насінну коробочку. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву та перець – тонкою соломкою. У сковороді знову розігріваємо олію й обсмажуємо в ній цибулю, потім додаємо інші овочі. Томатну пасту розводимо в 1 склянці теплої кип’яченої води і додаємо до овочів. Всипаємо цукор, орегано та дрібку солі, перемішуємо і прогріваємо ще 2-3 хвилини.

4. Гречку змішуємо з м’ясним фаршем і пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо яйце, обсмажену цибулю, сіль і перець. Ретельно вимішуємо однорідне тісто.

5. З фаршу формуємо невеликі котлетки і прожарюємо їх до рум’яної скоринки з обох сторін (приблизно по 5-7 хвилин з кожного боку).

6. Готові гречаники викладаємо в форму для запікання, поливаємо овочевим соусом і випікаємо в розігрітій до 180 С духовці 15-20 хвилин.

Смачного!