Другі страви

Плов з баранини з нутом

Варіант справжнього узбецького плову з нутом. Якщо зробити все правильно, плов з баранини з нутом вийде надзвичайно смачним!

Час приготування: 120 хвилин
Порцій: 8
Інгредієнти:
  • Нут (турецький горох) – 200 грам
  • Рис для плову Девзира ТМ “Жменька” – 600 грам
  • Бараніна м’якоть – 800 грам
  • Лук ріпчастий – 200 грам
  • Морква – 600 грам
  • Часник головка – 1 штука
  • Перець чилі – 1 штука
  • Сіль – 2 чайні ложки
  • Зіра (кумин) – 1 чайна ложка

Як приготувати плов з баранини з нутом

1. Заздалегідь замочуємо нут у холодній воді на 1-2 години. Рис для плову Девзира ТМ “Жменька” теж замочуємо на півгодини в холодній воді, післяч чого промиваємо. Баранину очищаємо від жилок, нарізаємо кубиками стороною близько 3 см.

2. Цибулю нарізаємо не дуже тонкими кільцями, а моркву соломкою.

3. У глибокій товстостінній сковороді (ідеально, звичайно, якщо є казан) на великому вогні розігріваємо олію. Температура олії повинна бути такою, щоб цибуля, опущена в неї, починала досить інтенсивно шипіти. Обсмажуємо цибулю до золотисто-коричневого кольору, щоб з неї пішла зайва волога.

4. Коли цибуля дійде до потрібної кондиції, додаємо нарізане м’ясо. Вогонь як і раніше повинен бути сильним, щоб м’ясо смажилося, а не тушкувалось.

5. Коли м’ясо трохи обсмажиться (7-8 хвилин), додаємо моркву. Готуємо ще 5 хвилин до м’якості моркви.

6. Наливаємо води так, щоб вона покривала м’ясо. Вставляємо в середину цілий часник, очищений від верхнього лушпиння і корінців, і гострий перець.

7. Додаємо замочений нут і рівномірно розподіляємо його в посуді. Солимо. На смак страва повинна бути більш солоною, ніж звичайна їжа, оскільки доданий пізніше рис візьме частину солі.

8. Готуємо 10 хвилин. Якщо треба, доливаємо води.

9. Виймаємо і відкладаємо вбік часник і перець. Додаємо замочений рис і продовжуємо готувати на великому вогні, нічого не перемішуючи, тільки роблячи отвори в рисі для виходу пари.

10. Вода повинна майже повністю випаруватися, але рис залишитися досить вологим.

11. Повертаємо в плов часник і перець, посипаємо злегка розтертою зірою, зменшуємо вогонь до самого мінімуму і щільно накриваємо кришкою. Залишаємо так на 25-30 хвилин.

12. Після закінчення цього часу відкриваємо кришку, акуратно перемішуємо плов і подаємо до столу гарячим. До плову добре подати гарячий чай і салат з помідорів, огірків і цибулі.

Смачного!