Дієти

Як не набрати вагу восени та взимку

Топ 5 советов: как не набрать вес осенью и зимой

Як не набрати вагу восени та взимку, коли не вистачає сонця, свіжих овочів і фруктів, а сумна пора провокує на зайву чашку солодкого напою та шматочок смачного десерту? Крім того, з приходом негоди немає вже піших прогулянок, більшу частину часу ми проводимо саме сидячи в приміщеннях і, як наслідок, менше рухаємося.

Медики вважають, що ввечері при відсутності сонячного світла наше смакове сприйняття загострюється, і ми отримуємо більше задоволення від їжі. А оскільки осінні і зимові вечори ми проводимо вдома частіше, ніж літні, саме взимку особливо велика спокуса перекусити на ніч дивлячись. Але вихід є і з цієї ситуації.

Тактика боротьби з кілограмами

Не можна різко обмежувати кількість калорій. Це може небезпечно знизити імунітет і відкрити дорогу інфекціям і застуді. Потрібно визначити для себе набір продуктів, які просто необхідні організму в холодну пору року: нежирні овочеві супи та каші; юшки з чечевиці, квасолі, гороху; вершкове і рослинне масло; вінегрети і квашена капуста; страви із запеченої печінки і жирних сортів морської риби; хліб з борошна грубого помелу і рисові хлібці, сухофрукти і мед; овочі і фрукти – які є.

Вживайте більше овочів і фруктів

Ви можете вважати, що овочі взимку – не такі корисні, як влітку, або вони – менш свіжі. Однак, за даними бразильських вчених, вживання темно-зелених овочів і помаранчевих фруктів сприяє зниженню ваги в осінньо-зимовий період. Це також означає, що в холодну пору року ці фрукти і овочі будуть перешкоджати набору зайвих кілограмів. Включіть в свій раціон брокколі, моркву, капусту, апельсини, шпинат і різну зелень.

Поповнюйте запаси білка

Вживання їжі, багатої триптофаном – будівельним матеріалом для білка, – допоможе справитися з нападами голоду. Чим більше в нашому раціоні продуктів з вмістом триптофану, тим більше виробляється серотоніну і тим краще ми себе почуваємо. Багатим джерелом триптофану є червоне пісне м’ясо, курка, індичка, риба, яйця, сир, горіхи і зернові.

Їжте “хороші” вуглеводи

Вуглеводи допомагають виробляти серотонін, що викликає відчуття щастя і викид інсуліну. Але необхідно замінити цукрові вуглеводи, такі як печиво та білий хліб, виробами із цільного зерна. Це різні каші – гречана, ячна, пшенична, пшоняна, перлова. Хліб потрібно замінити на цілозерні хлібці з рису. Вони не тільки зменшать кількість споживаних калорій, але і поповнять ваш організм комплексом мікро-і макроелементів. Звичайні макарони замініть макаронами, виготовленими з цілозерного борошна. Вони містять менше крохмалю і більше клітковини. Мають більш низький глікемічний індекс.

Саме цілозерні макарони містять «правильні вуглеводи», які повільно розщеплюються в організмі, вивільняють меншу кількість калорій і забезпечують тривале відчуття ситості.

Споживайте більше клітковини

Саме клітковина сприяє схудненню і утриманню ваги, за словами дієтолога, головного лікаря медичної клініки «Столиця», Наталії Самойленко: «Ми – навіть не стільки те, що ми їмо, скільки те, що засвоюємо з їжі. А її всмоктування відбувається якраз в кишечнику. Якщо цей орган чистий і нормально функціонує, наш організм отримує з їжі більшу кількість поживних речовин. Отже, ми наїдаємося меншим обсягом їжі. З очищенням кишечника зникають набряки, відчуття втоми і сонливість, схильність до інфекцій, поліпшується стан шкіри і волосся».

Клітковина цільних злаків сповільнює засвоєння жирів і вуглеводів, знижує апетит, допомагає виведенню шлаків і токсинів, очищенню кишечника, що сприяє зменшенню маси тіла.

  • Добрим джерелом клітковини послужать вам не тільки різні каші, цілозерний хліб, але і цілозерні макарони. Макарони ТМ «Жменька» містить в 24 рази більше клітковини цільних злаків!
  • Завдяки тому, що вони виготовлені з жорнового цілозерного борошна, яке зберігає всі складові зерна пшениці, макарони ТМ «Жменька» містять на 15% менше калорій, ніж звичайні макаронні вироби.
  • Крім того, цілозерні макарони ТМ «Жменька» зберігають у 3 рази більше вітамінів, макро-і мікроелементів, що найбільш доречно в холоди, коли організм потребує корисних речовин.

Приготувати цілозерні макарони ТМ «Жменька» максимально просто – вони завжди тримають форму, не розварюються, залишаються розсипчастими і не злипаються, мають яскравий злаковий смак!

Не дарма цілозерні макарони визнані дієтологами в усьому світі як основа здорового харчування! Цілозерні макарони ТМ «Жменька» рекомендує вживати Катерина Серебрянська: «Я на власному досвіді переконалася, що здорове харчування – це хороша фігура без виснажливих дієт, прекрасне самопочуття і бадьорий настрій. Саме тому для свого раціону я вибрала цілозерні макарони ТМ «Жменька». В них ідеально поєднується користь цілого зерна і впевненість у тому, що я завжди буду в формі! Бути у формі – це легко!»