Подбайте про власне здоров’я, гарне самопочуття і зовнішній вигляд! Щодня вживайте більше продуктів з цільного зерна. З цілозерною їжею ви отримаєте необхідні вітаміни, мінеральні речовини і, звичайно ж, клітковину, для нормальної роботи організму.
Які цілозернові продукти споживати?
Згідно піраміді здорового харчування при денній нормі споживання 2000 ккалорій необхідно, щоб половина споживаних продуктів складалася з цільного зерна. Які ж продукти належать до цілозерних? Які вибрати цілозерні крупи для правильного харчування?
Ячмінь
Найбільш популярні цільні крупи, вироблені з ячменю, – це ячна і перлова крупи. Їх можна зустріти практично в кожному бакалійному відділі магазину чи ринку.
Як перловка, так і ячка, часто використовуються в кашах, випічці, хлібі, і супах.
Одна порція ячної каші забезпечує 6% денної норми клітковини
Коричневий (нешліфований) рис
Клітковина цільних злаків сприяє зниженню рівня холестерину в крові, зменшенню ризику серцевих захворювань, закрепів.
Гречиха або гречка
Цілі зерна гречки є джерелом магнію і селену. Магній – це мінеральна речовина, що використовується в будівництві кісток і вивільненні енергії м’язів. Селен захищає клітини від окислення. Це є запорукою здорової імунної системи.
Просо або пшоно
Пшоно використовується в основному для плову, каш, і може додаватися в тісто при випічки хліба чи печива.
Овес
Рослинні волокна, яких так багато у вівсянці, дуже важливі, оскільки допомагають знизити рівень холестерину і зменшити ризик серцевих захворювань.
Жито
Пшеничний хліб
Якщо ви купуєте цілозерний хліб, переконайтеся, що він випечений з цілозерного борошна, а не просто має назву «цілозерний»
Дикий рис
Хоча дикий рис – це технічно насіння трави, але в усьому світі його вважають одним з найбільш екзотичних і корисних сортів рису. Дикий рис часто використовується замість звичайного рису чи в поєднанні з білим. Дикий рис ТМ «Жменька» є відмінним джерелом білка і, як і коричневий рис, містить велику кількість клітковини.