Ми всі не раз чули про велику користь вівсянки на сніданок. Чому так склалося і що дійсно корисного у вівсянці, давайте розбиратися разом.
Крім анекдотів про Шерлока Холмса і Доктора Ватсона, про вівсянку на сніданок говорять дієтологи і прихильники здорового харчування. Всі вони переконані в непрекословній користі цього продукту, особливо на початку насиченого дня. Що ж такого особливого в цій каші?
Результати незліченних досліджень вівсяних пластівців показують, що цей продукт дуже корисний для організму людини завдяки збалансованому комплексу важливих речовин, таких як білки, повільні вуглеводи, клітковина, ряд вітамінів і мінералів.
Користь вівсянки
- насичує організм різними корисними речовинами;
- дарує тривале відчуття ситості після сніданку, яке цілком зберігається до обіду;
- не шкодить фігурі і не призводить до різкого стрибка цукру в крові (який, власне, і відкладається про запас у вигляді жирових відкладень);
- збирає на себе різні шкідливі речовини (токсини) і виводить їх з організму, знижує рівень холестерину в крові;
- обволікає стінки шлунка, зменшуючи роздратування від шлункового соку (що вкрай важливо для людей з гастритом), покращує роботу кишечника;
- не містить будь-яких хімічних речовин: ароматизаторів, консервантів, барвників тощо.
Таким чином стає зрозуміло, чому на сніданок варто вибирати саме вівсянку!
Вона дарує заряд бадьорості і сил з самого ранку, правильно пробуджуючи організм і запускаючи роботу всього шлунково-кишкового тракту.
До речі про сили. Є цікавий факт, про який мало хто знає: коней, які весь день стоять у стійлах, не годують вівсом. І навпаки, тих коней, яких чекають важкі фізичні навантаження протягом дня (тренування, біг, орання полів і т.д.) годують саме вівсом. Справа в тому, що овес дарує великий заряд енергії, і якщо кінь його не витратить, у нього трапляться м’язові спазми і судоми.
Це ще один доказ того, що вівсянка – відмінний сніданок. Навіть якщо на людину не чекають важкі фізичні навантаження, не варто забувати про інтелектуальне навантаження, яке вимагає сил і вимотує організм не менше фізичної праці.
Враховуючи всі вищеперелічені аргументи, стає ясно, чому саме вівсянка повинна бути на сніданок.
А тепер про сам сніданок. Багатьох людей не вражає перспектива їсти пісну в’язку кашу, зварену на воді. Але ж ніхто і не змушує снідати вівсянкою в такому вигляді!
До речі, різні добавки до вівсянки (фрукти, ягоди, горіхи, насіння льону або чіа) збагатять не тільки її смак, але і склад – примножать користь для організму. Наприклад, насіння льону містить омега жирні кислоти, які особливо важливі організму в зимовий період. А вівсяна каша з меленим мигдалем, насінням льону та шматочками фруктів – це апетитно і дійсно смачно.
Так що потрібно лише Ваше бажання снідати корисно, а «смакову» складову надайте нам.
Сподіваємося, ця стаття переконала Вас в тому, що вівсянка абсолютно виправдано є корисним сніданком. І для того, щоб вона була смачною, ми підготували для Вас цілу добірку апетитних варіантів приготування вівсяних пластівців, яка знаходиться за посиланням нижче.
Харчуйтеся правильно, будьте здорові і неперевершені!