Другі страви

Ферганський плов з рису Девзира

Плов, який готують господині Ферганської долини – прийнято вважати класичним пловом. Звичайно у кожної господині свій секрет приготування ферганського плову, але рецепт і технологія приготування мають спільні риси… Відкриємо душу сходу з пловом з рису Девзира!

Інгредієнти:
  • 1 кг баранини
  • 1 кг рису для плову Девзира ТМ «Жменька»
  • 1 кг моркви
  • 300 мл рослинної олії
  • 0,5 – 1 кг цибулі
  • 3 повних головки часнику
  • спеції
  • сіль

Як приготувати ферганський плов з рису Девзира

1. Каструлю з товстим дном (котел або казан) поставте на максимальний вогонь і дайте нагрітися близько 5 хвилин.

2. Влийте в котел масло і теж добре його нагрійте до 10 хвилин поки не з’явиться легкий димок (випаровування масла).

3. Коли побачите димок, акуратно додайте нарізану цибулю і обсмажте до золотистого кольору – це дасть маслу бажаний аромат, який стане частиною душі плову.

4. У золотисту цибулю додайте порізане шматками м’ясо, даємо йому обсмажитися до легкої скоринки, стежте, щоб цибуля не згоріла, помішуйте з інтервалом 1 раз на хвилину.

5. Коли м’ясо приготується, додайте моркву. Моркву разом з іншими компонентами обсмажте ще близько 10 хвилин.

Порада! Морква має бути порізана тонкими смужками.

6. Коли інгредієнти зирвака (так називається готова суміш) готові, додайте в казан крутий окріп, який повинен покрити зирвак.

7. Додайте 2 столові ложки солі і накрийте кришкою, зменшивши вогонь, дайте тихенько покипіти 20-30 хвилин, щоб приготувалося м’ясо та овочі.

Порада! Вогонь, з моменту як поставили казан на нього, до накриття кришкою зирвака не можна змінювати.

8. Коли зирвак став таким як ви очікуєте по готовності м’яса і смаком, додайте в нього рис Девзира і залийте окропом, щоб він був вище зирвака на 1-1,5 сантиметра.

Порада! Рис для плову Девзира потрібно промивати до тих пір, поки вода не стане прозорою.

9. Доведіть рис до напівготовності, якщо необхідно, то додайте ще окріп (лийте через шумівку, щоб не пошкодити малюнок рису). Коли плов вже майже готовий, зменшіть вогонь до мінімуму і щільно закрийте кришкою. Дайте постояти ще близько 20 хвилин.

Цікаво!

У Фергані плов подають зі свіжими овочами, гострим перцем і зернами граната. Якщо господиня хоче побалувати домочадців, то додає 2-3 головки часнику прямо перед закладкою рису.
Коли в Узбекистані грають багате весілля, то майстрів плову замовляють саме з Фергані, щоб сімейне життя було ситним, як ферганський плов.

Смачного!